Wij maken op deze website gebruik van cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek en webstatistieken. Dat doen wij om te begrijpen hoe bezoekers de website gebruiken. Deze informatie helpt de site te verbeteren.

PLEXIGLAS

PLEXIGLAS® - Sustainability

Wist je dat ... PLEXIGLAS® zeer duurzaam is.

Door de voortschrijdende klimaatverandering en een snel groeiende wereldbevolking is duurzaam handelen aan de orde van de dag.

We verduidelijken hieronder waarom PLEXIGLAS® bijdraagt aan “Sustainability” of duurzaamheid.

PLEXIGLAS®:

Recycleerbaar - Circulaire economie

PLEXIGLAS® is makkelijk recycleerbaar.

Kunststoffen zijn op veel levensgebieden onmisbaar. Als isolatie helpen ze bij het besparen van energie, maken ze gevels en ramen duurzamer en beschermen ze mensen tegen zon en lawaai. Desalniettemin wordt plastic bekritiseerd omdat microplastics in gletsjers en oceanen te vinden zijn. Het is echter mogelijk om de voordelen van kunststoffen te benutten en tegelijkertijd een negatieve impact op het milieu te vermijden - met behulp van een circulaire economie.

De circulaire economie is een duurzamer alternatief voor een traditionele lineaire economie die bestaat uit productie, gebruik en verwijdering. Kortom, een circulaire economie maakt zo lang mogelijk gebruik van de benutte middelen en herintroduceert ze opnieuw in het productieproces zodra de levensduur van een product voorbij is.

PLEXIGLAS® kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan de circulaire economie volgens de volgende principes:

  • PLEXIGLAS® helpt afval te verminderen met zijn hoge duurzaamheid.
  • PLEXIGLAS® is geen gevaarlijk of speciaal afval en kan dus zonder problemen worden gerecycled.
  • PLEXIGLAS® kan worden opgesplitst in de originele componenten om nieuwe PLEXIGLAS® producten te creëren. Geen verspilling dus.

 

 

 

Milieuvriendelijke productie - Bijna alle afval wordt gerecycleerd

Tijdens het productieproces van PLEXIGLAS® wordt bijna alle afval gerecycleerd.

De meeste kunststoffen worden versnipperd, omgesmolten en vervolgens omgezet in andere producten met een lagere waarde, een proces dat downcycling wordt genoemd.

PLEXIGLAS® producten kunnen echter worden opgesplitst in hun originele componenten door chemische recycling om nieuwe platen, buizen, staven, enz. te creëren - met vrijwel dezelfde kwaliteit. Alleen geschikt voor een beperkt aantal kunststoffen, dit proces bespaart grondstoffen en vermijdt afval.

Duurzaam - Lange levenduur - Gebruikstermijn minstens 30 jaar

PLEXIGLAS® wordt gebruikt in duurzame constructietoepassingen die dankzij de weersbestendigheid van het materiaal ook na jarenlang gebruik volledig functioneel blijven en niet voortijdig hoeven te worden vervangen. Gebruikstermijnen van 30 jaar en langer komen vaak voor bij buitentoepassingen zoals gevels, geluidsschermen of industriële of particuliere daken. De duurzaamheid van PLEXIGLAS® vertraagt daarom vervanging, bespaart hulpbronnen en voorkomt verspilling - een belangrijke stap voor een spaarzaam gebruik van hulpbronnen.

Geen gezondheidsrisico's - Bevat geen schadelijke ingrediënten

De ingrediënten van PLEXIGLAS® zijn niet schadelijk voor het milieu of de gezondheid.

Op basis van de huidige kennis bevatten PLEXIGLAS®-producten geen stoffen in hun chemische basisstructuur die acuut giftig, carcinogeen, mutageen of reprotoxisch zijn (geen toevoeging BPA’s, geen gebruik van PCB’s of zware metalen, geen vrijgave van toxische stoffen of geuren).

PLEXIGLAS® producten voldoen aan de REACH-verordening (EC 1907/2006).

Zelfs bij brand of recycling na consumptie komen er geen acute giftige stoffen of rookontwikkeling vrij. PLEXIGLAS® wordt bij recylcing na consumptie vaak verbrand om energie op te wekken. Tijdens deze zogenaamde thermische benutting worden alleen water (H2O) en kooldioxide (CO2) geproduceerd, mits er geen extra brandstof wordt gebruikt en onder de juiste verbrandingsomstandigheden, wat betekent dat er geen luchtverontreinigende stoffen of giftige dampen worden geproduceerd.

UV-resistent - Vergeelt niet - Hoge lichttransmissie

PLEXIGLAS® is UV-resistent dankzij de UV-stabiele moleculen, wordt niet geel en behoudt zijn hoge lichttransmissie.

Er zijn veel transparante kunststoffen die bij aankoop moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Hun chemische samenstelling verschilt echter aanzienlijk - en daarmee ook hun eigenschappen.

Dit wordt zeer duidelijk bij buitentoepassingen: binnen enkele jaren kunnen zonlicht, wind en weer dramatische veranderingen veroorzaken bij veel kunststoffen. Ze zijn niet langer bestand tegen de weersinvloeden en worden geel, worden broos en kunnen breken. Maar niet PLEXIGLAS®!

Overigens kan PLEXIGLAS®, afhankelijk van de toepassing, ofwel beschermen tegen UV-straling ofwel worden geleverd in een UV-permeabele variant. UV-permeabiliteit is bijvoorbeeld een belangrijke eigenschap voor toepassingen in kassen, terwijl UV-ondoordringbare versies worden gebruikt voor onder meer cockpitramen in helikopters.

Meer gedetailleerde en technische informatie over de Sustainability van PLEXIGLAS® vindt u terug op website van onze leverancier www.plexiglas.de/en/about-us/sustainability .

PLEXIGLAS® is een geregistreerd handelsmerk van Röhm GmbH, Darmstadt, Duitsland.

naar boven